Advertentie

Artikel

FIFA 15 vs. PES 2015: welk voetbalspel wint de wedstrijd?

Daniel Barranger

Gepubliceerd

Table of Contents

Pro Evolution Soccer (PES) vs. FIFA, Konami vs. EA. Terwijl de Premier League, La Liga en de andere Europese competities al een aantal speelrondes achter de rug hebben, gaan nu de bekendste en populairste virtuele voetbalsimulators met elkaar de strijd aan.

FIFA 15 vs. PES 2015: welk voetbalspel wint de wedstrijd?

Ieder jaar hebben voetbalfans en game-fanaten het maar over één ding: welk voetbalspel is beter? FIFA 15 of PES 2015?

Ook hier bij Softonic hebben we supporters van beide kampen in de gelederen. Collega Alessandro en ik, Daniel, hebben beide games inmiddels urenlang gespeeld. Na een stortvloed aan spectaculaire goals, tackles en schwalbes, had ieder van ons een duidelijke favoriet: Alessandro kiest de voetbalsimulator van Electronic Arts en ik ga voor de game van Konami.

In de test analyseren we alle aspecten van beide games: gameplay, tactieken, strategieën, game-modi en licenties. Aan het einde van deze 90 minuten durende strijd weten we het antwoord op de volgende vraag: Wat is de beste voetbalgame van het jaar?

Gameplay


Animaties

Daniel – PES 2015: Ik ben erg onder de druk van de animaties in PES 15. Tijdens één potje dat speelden met Napoli, zagen we Hamsik een meesterlijk steekballetje geven met de buitenkant van de voet, waarna Higuain scoorde met een spectaculaire omhaal. Alles zag er daarbij hyperrealistisch uit.

In PES 2015 heb je nu meer vrijheid om te doen wat je wilt met je speler. Het klassieke probleem, waarbij het leek alsof je spelers alleen in rechte lijnen liepen, is nu voorgoed verleden tijd. Daarnaast wordt de trukendoos flink opengetrokken met verschillende scharen, kapbewegingen en andere technische hoogstandjes. Ook vechten de spelers echt om de bal, waardoor PES steeds een stapje dichter bij de realiteit komt.

Voetbalgrootheden zoals Cristiano Ronaldo zijn in iedere beweging te herkennen. Het loopje, de manier van schieten en de signature tricks van de Real Madrid-ster zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Konami heeft in PES 2015 meer spelers dan ooit hun zogenaamde Player ID meegegeven, waardoor je steeds meer spelers herkent aan hun karakteristieke bewegingen.

Een ander aspect van het spel dat flink realistischer is geworden, is de interactie met de keeper. In FIFA 15 is het bijna onmogelijk om met een lobje te scoren in een één-op-één situatie, terwijl dit bij echte voetbalwedstrijden juist vaak gedaan wordt. Bij PES 2015 lijkt alles wat natuurlijker, ook de één-op-één situaties met de keeper.

Bij iedere nieuwe aflevering van FIFA én PES worden de bewegingen van keepers alsmaar realistischer. De sluitposten in PES 2015 weten zich buiten het strafschopgebied beter te redden, dus onderscheppen ze de vaker de bal als een aanvaller van de tegenstander de diepte in wordt gestuurd.

Alessandro – FIFA 15: Daniel, ik moet toegeven dat de bewegingen in PES 2015 realistischer zijn geworden. Je ziet de spelers bij een botsing de lucht in vliegen, wat mooie beelden oplevert. Ook al zijn de animaties verbetert, zijn ze toch vaak wat langzaam in vergelijking met de animaties in FIFA 15.

De animaties in de voetbalsimulator van EA zien er, zoals gezegd, erg vloeiend en natuurlijk uit. Als aanvulling op de harde en pure gameplay van FIFA 15, zijn ook de emoties van de spelers intenser geworden. Verstuur je een verkeerde pass of mis je een kans voor open doel? Dan krijg je de wind van voren van je medespeler. Net als in een echte voetbalwedstrijd!

Oké, de Player ID’s van PES 2015 waar je het eerder over had zijn indrukwekkend. Maar ook in FIFA 15 kun je beroemde spelers herkennen aan hun bewegingen. De vliegensvlugge dribbels van Arjen Robben, bijvoorbeeld, of de typische kapbewegingen van Sergio Agüero, zijn van grote afstand te herkennen.

Wat betreft de keepers in PES 2015: de animaties van de goalies zijn spectaculair, maar soms iets té spectaculair. Soms grijpt de keeper een bal uit te lucht, die zelfs de echte Manuel Neuer niet zou kunnen pakken. In FIFA 15 zijn de keepers beter te besturen en EA heeft maar liefst 50 speciale animaties voor keepers toegevoegd. De keeper van het Amerikaanse voetbalelftal en Everton, Tim Howard, heeft model gestaan voor deze animaties. Het resultaat is een reeks katachtige reddingen, puur op instinct, vallen, opstaan, tikjes uit de kruising en meer. Zien is geloven.

Tussenstand: FIFA 15 scoort de 1-0!

Physics

Daniel – PES 2015: De physics van de bal in PES 2015 zijn sterk verbeterd in vergelijking met de titel van vorig jaar, PES 2014. Als ik de voorgaande edities speelde, had ik vaak het gevoel dat ik met een bowlingbal te maken had: de bal leek ontzettend zwaar als de spelers ‘m naar elkaar overspeelden. Nu beweegt de bal in PES 2015 echter veel natuurlijker; vooral bij geplaatste schoten zie je een erg realistisch effect.

Als we het hebben over de verbeteringen qua physics, dan heeft Konami flinke stappen gemaakt, terwijl FIFA 15 wat dit betreft bijna niet is veranderd in vergelijking met vorig jaar.

Alessandro – FIFA 15: Hier ben ik het niet mee eens. Ik had verwacht dat de physics in PES 2015 realistischer zouden zijn. Konami had in de aanloop naar de release namelijk een grote mond hierover. Het ‘bowlingbaleffect’ is naar mijn mening nog steeds aanwezig. De bal rolt langzaam, de baan van de bal is af en toe onrealistisch en het ingooien van de bal voelt raar aan. Bij FIFA 15 heeft EA de physics van de bal juist tot een kunststukje verheven. De baan van bal is natuurlijk en de rebounds zien er overtuigend uit.

Inderdaad, het fysieke contact tussen de spelers is verbeterd in PES 2015. En dat werd tijd. Echter, als een speler wordt neergehaald, ziet dat er een beetje nep uit. PES 2015 kan wat dat betreft niet tippen aan FIFA 15. Je wint met FIFA 15 alleen een duel als je je tackle precies op tijd inzet en met een fysiek sterkere speler speelt. Als je tegenstander er toch vandoor gaat met de bal, kun je ‘m altijd nog aan zijn shirtje trekken om de aanval in de kiem te smoren.

Tussenstand: FIFA scoort 2-0!

AI en speelstijlen

Alessandro – FIFA 15: De AI in FIFA 15 is sterk verbeterd. Je kunt namelijk individuele spelers de opdracht geven om bepaalde taken uit te voeren in het veld. Zo geef je aanvallers de opdracht om vroeg druk te zetten op de tegenstander of betrek je de linksback in de aanval.

Daarnaast profiteert ook je (computergestuurde) tegenstander van de verbeterde AI. Je rivalen zijn nu in staat om jouw speelstijl te interpreteren en waar nodig de tactiek daarop aan te passen. Als je 1-0 voor staat met nog een paar minuten op de klok, dan kun je verwachten dat de tegenstander een laatste offensief start. Sta je zelf achter? Dan parkeert de tegenstander de bus voor het strafschopgebied om zo de voorsprong te verdedigen.

De corners in FIFA 15 zijn ook het vermelden waard. Je kunt nu namelijk kiezen uit vier verschillende strategieën voor het nemen van je hoekschoppen. Zo plaats je de bal bij de eerste óf tweede paal, bij de rand van het strafschopgebied of kies je voor een korte corner.

Daniel – PES 2015: Ook al dragen de teams in PES 2015 niet de officiële tenues, je kunt de elftallen toch op een andere manier herkennen: de speelstijl. Zo goed zelfs, dat je af en toe het gevoel hebt naar een echte Champions Leaguewedstrijd op televisie te kijken. Je herkent de snelle counteraanvallen van Real Madrid, het tika taka-spel van FC Barcelona of de fysieke kracht van Atletico Madrid meteen.

De AI van individuele spelers, zowel in jouw team als in het team van de tegenstander, is beter dan ooit. Tijdens een aanval creëren je medespelers ruimte op te vleugels, zodat je voldoende afspeelmogelijkheden hebt. Bij FIFA 15 heb je daarentegen vaak het gevoel dat je alleen op het veld staat.

In de demo van PES 2015 zag ik de tegenstanders slimme keuzes maken die FIFA-spelers nooit voor mogelijk zouden kunnen houden. Bij een hachelijke situatie in het strafschopgebied knalt de verdediger van de tegenstander de bal naar voren. Of de middenvelder van de tegenstander schiet van 50 meter op doel als je keeper te ver voor zijn doel staat. Bovendien kun je bij een hoekschop individuele spelers positioneren om zo de tegenstander te verrassen.

Tussenstand: PES scoort de aansluitingstreffer: 2-1

Graphics


Spelers en het veld

Alessandro – FIFA 15: de next-gen graphics in FIFA 15 zien er simpelweg fantastisch uit. Het veld slijt gedurende de wedstrijd, de tenues van de spelers zitten onder het gras en modder en het shirtjes wapperen in de wind.

Dit is niet het geval bij PES 2015. Als je bijvoorbeeld scoort, beweegt het net op een hele onnatuurlijke manier. Kortom, PES kan FIFA qua graphics op het veld absoluut niet bijbenen.

Aan de andere kant: bij beide voetbalsimulators lijken (de bekendste) spelers sprekend op hun evenbeeld. Gezichtsuitdrukkingen, littekens, kapsels, baarden: ieder detail is zowel in PES 2015 als in FIFA 15 terug te zien. Hierbij moet ik toegeven dat, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien, het uiterlijk van FC Barcelona-ster Neymar bij PES 2015 bijna niet van echt te onderscheiden is.

Daniel – PES 2015: De gelijkenissen van spelers in PES 2015 zijn uitmuntend. Alle beroemde spelers zijn goed herkenbaar en iedere gelaatstrek, tot aan het kapsel aan toe, is perfect gereconstrueerd. Ook al zijn de graphics van het veld en het stadion beter bij FIFA 15, zie je vooral bij herhalingen van doelpunten dat de spelers in PES 2015 net wat realistischer zijn nagemaakt.

Tussenstand: Niemand scoort. Nog steeds 2-1.

Sfeer in het stadion

Daniel – PES 2015: Pro Evolution Soccer heeft altijd veel aandacht besteed aan de sfeer in het stadion. Ook in PES 2015 lijkt het alsof je huiskamer wordt omgetoverd tot stadion, iedere keer als je een nieuwe wedstrijd start.

De fans op de tribunes moedigen hun teams hartstochtelijk aan. Zodra de bal dicht bij het doel komt, hoor je de toeschouwers steeds enthousiaster worden. Leuk detail: als je een thuiswedstrijd speelt, dan hoor je vooral jouw fans juichen en scanderen. De verscheidenheid aan spandoeken op de tribunes dragen daarnaast ook echt bij aan de sfeer.

Alessandro – PES 2015: Daniel heeft een punt. PES heeft in voorgaande edities altijd een betere sfeer in de stadions gehad. Toch heeft FIFA 15 dit jaar een grote inhaalslag gemaakt. Ook bij het spelen van FIFA 15 voelt het echt alsof je je in het stadion bevindt.

EA heeft veel aandacht besteed aan de details langs de zijlijn: LED-reclameborden, ballenjongens die achter ballen aanrennen, bewegende cameramannen, ijsberende coaches en meer. De echte blikvanger is echter het publiek, waarbij iedere supporter afzonderlijk van elkaar beweegt.

Waarom is de sfeer in het stadion beter bij FIFA 15? Dat antwoord is simpel: het publiek beweegt dynamischer en natuurlijker dan bij PES 2015. En wat is een stadion zonder uitzinnig publiek?

Tussenstand: Alweer geen doelpunt. 2-1.

Juichen en herhalingen

Daniel – PES 2015: Het juichen van spelers in PES 2015 ligt erg dicht bij de werkelijkheid. Na het scoren van een goal, rent Arturo Vidal (Juventus) naar de middenstip terwijl hij met zijn handen aan hartje uitbeeldt. Net echt! Franck Ribéry loopt na een doelpunt naar de camera, pakt ‘m vast en schreeuwt van vreugde. Deze kleine details zorgen voor een indrukwekkende game-ervaring.

Ook de replays zijn een hoogtepuntje in PES 2015. Met name de manueel bestuurbare camera, die je vrij rond kunt bewegen, zorgt voor leuke momenten, waarbij je inzoomt op de gedetailleerde gezichten van de spelers.

Alessandro – FIFA 15: Een doelpunt moet gevierd worden. Altijd. EA weet dit als geen ander en introduceert daarom een aantal nieuwe manieren om te juichen – rechtstreeks overgenomen uit echte voetbalwedstrijden. Bij FIFA 15 kun je zelf kiezen hoe jouw speler juicht, door een bepaalde knoppencombinatie in te drukken.

Nadat je gescoord hebt, wil je natuurlijk nagenieten van je mooie goal. Ook hierin is FIFA 15 verbeterd. EA heeft het replay-gedeelte flink onder handen genomen, waardoor de herhalingen er nu filmisch uitzien. Omdat je het doelpunt nu bekijkt via verschillende camerastandpunten, lijkt het alsof je naar een wedstrijd op televisie zit te kijken.

Tussentand: Dit doelpunt voor FIFA 15 wordt afgekeurd wegens buitenspel, dus het blijft FIFA 15 vs. PES 2015: 2-1.

Tactieken en strategieën

Alessandro – FIFA 15: het systeem van tactieken en strategieën van PES is in de afgelopen jaren altijd beter geweest dan bij FIFA. Gelukkig is EA hard bezig dat gat in kwaliteit te dichten.

Het vernieuwde menu voor tactieken geeft je de mogelijkheid je team verschillende met veel verschillende strategieën te laten spelen. Het is nu ook mogelijk persoonlijke instructies te geven aan individuele spelers: zo vraag je de spits om vaker van de flanken op te zoeken of om de druk op te voeren. Je geeft de spelmakers meer bewegingsvrijheid, vraagt de vleugelverdedigers om de rugdekking te verzorgen, stuurt de centrale verdedigers naar voren, en nog veel meer.

Ja, PES heeft de mogelijkheid om verschillende spelpatronen te gebruiken op bepaalde momenten: aan het begin van de match, als je veel of weinig balbezit hebt, of op andere momenten. In FIFA blijft die strategie onveranderd. Maar, waarom zou je een winnend team willen veranderen?

Daniel – PES 2015: Een winnend team moet je zeker niet veranderen! Tenminste, zolang het goed gaat moet je geen grote revolutie in gang zetten, maar je kan wel te allen tijde werken aan het verbeteren van de details. Het tactiek- en strategiesysteem in PES is altijd al geweldig geweest: misschien vind je de interface niet mooi, maar het gebruiksgemak en de compleetheid van de features zijn onovertroffen.

Het feit dat je het gedrag van je team kan aanpassen op het moment dat de wedstrijd verandert, zorgt ervoor dat je veel sterker het gevoel hebt dat je in een échte sportsimulator beland bent. Daarnaast bewijzen de uitgebreide functies opnieuw dat Konami de dynamiek van het spelletje goed wil weergeven op je scherm.

In FIFA 15 zijn er grote wijzigingen doorgevoerd, waardoor er nu veel nieuwe strategieën en tactieken zijn die eerder nog niet bestonden. Ik vraag me wel af hoe deze toevoegingen het spel uiteindelijk gaan veranderen. Van de twee giganten, kies ik voor het winnende team: de tactieken en strategieën van PES.

In de tweede helft start FIFA met de aanval, waarop PES de bal verovert en met een snelle counter de gelijkmaker scoort. Het is 2-2!

Teamlicenties, stadions en competities

Daniel – PES 2015: The Chaaaampiooooons! Het geeft mij gewoon kippenvel als ik het lied van de Europese kampioenencompetitie hoor. In PES 2015 kun je wedstrijden uit de Champions League spelen en dat is een unieke ervaring. Naast de Champions League speel je in PES ook de European Super Cup en de Zuid-Amerikaanse Cup de Libertadores.

FIFA 15 heeft geen toegang tot deze competities en daardoor word je gedwongen om klassieke toernooien of verzonnen wedstrijden te spelen. Oké, Konami had wel iets meer moeite mogen doen om de licenties van de grootste teams, stadions en competities in Europa te krijgen, maar in PES kan ik tenminste mijn eigen team virtueel zien deelnemen aan de Champions League, en dat is fantastisch!

Alessandro – FIFA 15: Het werk dat EA verzet heeft is veel indrukwekkender: ruim 25 competities, allemaal met licenties, en dit jaar ook de volledige Premier League. Kort samengevat is er voor elke gamer wel een team te vinden. Het is alom bekend dat PES minder licenties heeft: alleen de Argentijnse, Spaanse, Franse en Nederlandse competities zijn volledig, terwijl Brazilië, Engeland, Italië en Portugal slechts gedeeltelijk te spelen zijn. Het feit dat je wel de Champions League, Europa League, European Super Cup en Libertadores kunt spelen in PES, maakt het gemis van de andere competities niet goed.

FIFA laat zich niet wegspelen, neemt de bal over en scoort de aansluitingstreffer: 3-2!

Spelgevoel

Alessandro – FIFA 15: FIFA is enorm verbeterd als je kijkt naar de gameplay, animaties en de reactiesnelheid. Daarnaast is de sfeer in het stadion zo levendig dat het bijna lijkt alsof je erbij bent. Het is een groot genot om dit spel te spelen, en dankzij de multiplayer skill games, en de eindeloze spelmodi kan je het hele jaar blijven gamen. Aan de andere kant blijft het probleem met de keepers bestaan, waardoor handige spelers eenvoudig een goaltje mee kunnen pikken.

Pro Evolution Soccer 2015 heeft me positief verrast. De gameplay is namelijk flink verbeterd en ook qua besturing heeft de voetbalsimulator flinke stappen gemaakt. De spelers en ook de physics van de bal voelen natuurlijker aan. Toch heeft PES 2015 nog een lange weg te gaan om qua besturing in de buurt te komen bij FIFA.

Daniel – PES 2015: Konami brengt niet alleen de unieke sfeer van toernooien als de Champions League tot leven, maar de ontwikkelaar heeft ook de animaties op het veld geperfectioneerd. Op het gebied van graphics troeft PES 2015 naar mijn mening concurrent FIFA 15 af. Bij FIFA 15 zijn de animaties en het uiterlijk van de spelers niet zo mooi als bij Konami’s game.

PES 2015 is een simulator in zijn puurste vorm. De bewegingen van de spelers, de manier waarop het team samenspeelt, de AI van de tegenstander en de verschillen speelstijlen maken PES 2015 een ware voetbalsimulator.

Ik ben een beetje teleurgesteld in de gameplay van FIFA 15. Ook al is de gameplay wat verbeterd, lijkt FIFA 15 steeds meer ‘arcade’ dan een aantal jaar terug. Denk daarbij aan de trukendoos die spelers opentrekken en de wat lompere besturing van de voetballers.

Eindstand: PES 2015 geeft nooit op en scoort de gelijkmaker: 3-3!

Conclusie

Tijdens onze demo-test won FIFA 15 met één goal verschil. EA’s voetbalsimulator stond ook bij deze test van de volledige versies in de rust op voorsprong, maar dat was te wijten aan de wat late release van PES 2015 op 13 november.

PES 2015 gaf namelijk tijdens de tweede helft vol gas en het werd al snel duidelijk dat ontwikkelaar Konami een topprestatie zou leveren. Met de graphics en animaties zat het altijd al goed bij PES 2015, maar nu heeft de game ook op andere aspecten stappen gemaakt. Daarmee komt PES 2015 gelijk met FIFA 15.

Wie wint de titel ‘beste voetbalsimulator van dit jaar?’ Die vraag is dit jaar erg moeilijk te beantwoorden. PES heeft namelijk een enorme inhaalslag gemaakt en daarom hebben we toch echt verlenging en misschien wel een strafschoppenserie nodig om de winnaar aan te wijzen. Feit is, zowel met PES 2015 als met FIFA 15 haal je een fantastisch voetbalspel in huis. De keuze is aan jou!

Download de voetbalgames: PES 2015 | FIFA 15

Dit artikel is geschreven door Daniel Barranger en Alessandro Licitra.

Lees ook: